05427268006
insomercam40@gmail.com

ADIM ADIM SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Asr Blog

Sağlıklı beslenmek için hayatında çok büyük değişiklikler yapmana gerek yok! İşte sağlıklı beslenmeye dair uzmanların verdiği basit ipuçları…

Sağlıklı beslenme programı izlemek kendine katı kurallar koymak veya kendini sevdiğin yiyeceklerden mahrum etmek demek değildir. Aksine, kendini harika hissetmen, daha fazla enerjiye sahip olman, sağlığını ve ruh halini iyileştirmen demektir.

Genellikle sanılanın aksine, sağlıklı beslenme programı uygulamak aşırı derecede karmaşık olmak zorunda da değildir. Eğer sen de gördüğün ve okuduğun tüm çelişkili beslenme ve diyet tavsiyeleri karşısında kafanın karıştığını hissediyorsan yalnız değilsin! Ancak aslında en önemlisi bazı basit ipuçlarını ve kuralları izlemek ve küçük değişiklikler yaparak sağlıklı bir beslenme düzeni oturtmaktır.

Sağlıklı Beslenme Programının Temeli

Sağlıklı beslenme programının temel taşı işlenmiş gıdaları mümkün olduğunca işlenmemiş/doğal gıdalar ile değiştirmek olmalıdır. Mümkün olduğunca doğala yakın yiyecekler tüketmek, görüntünde ve ruh halinde büyük bir fark yaratabilir.

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve bunu korumak için hepimizin beslenmemizde protein, yağ, karbonhidrat, lif, vitamin ve mineral dengesine ihtiyacımız vardır. Belirli yiyecek kategorilerini diyetinden çıkarman gerekmez, aksine her kategoriden en sağlıklı seçenekleri seçmen gerekir.

Sağlıklı beslenmek demek kendini ‘ya hep ya hiç’ durumuna zorlamak da değildir. Sevdiğin yiyecekleri tamamen beslenmenden çıkarmak zorunda değilsin. Ayrıca beslenmenin tamamını tek seferde değiştirmek zorunda da değilsin. Bunu yapman genellikle sadece yeni sağlıklı beslenme programından vazgeçmene yol açar.

Adım Adım Sağlıklı Beslenme Programı

Bir seferde birkaç küçük değişiklik yaparak ilerleyebilirsin. Hedeflerini gerçekçi tutmak kendini bunalmış hissetmeden, uzun vadede daha iyisini başarmana yardımcı olabilir. Sağlıklı bir beslenme programını, diyetine günde bir salata eklemek gibi bir dizi küçük, yönetilebilir adım olarak düşünebilirsin. Küçük değişiklikler alışkanlık haline geldikçe beslenmene daha sağlıklı seçenekler eklemeye devam edebilirsin.

Kendini başarıya hazırla

Kendini başarıya hazırlarken işleri basit tutmaya çalış. Örneğin, kalori saymakla aşırı ilgilenmek yerine, diyetini renk, çeşitlilik ve tazelik açısından düşün. Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan kaçınmaya ve mümkün olduğunca daha taze malzemeler seçmeye odaklan.

Yemeklerini kendin pişir

Evde daha fazla yemek pişirmek yediklerini kontrol etmene ve yemeğinde tam olarak ne olduğunu daha iyi izlemene yardımcı olabilir. Daha az kalori tüketeceksin, ayrıca kendini yorgun, şişkin ve sinirli hissetmeni sağlayacak; depresyon, stres ve anksiyete belirtilerini artırabilecek kimyasal katkı maddelerinden, şeker ilavesinden ve paketlenmiş gıdalardan kaçınabileceksin.

Doğru değişiklikleri yap

Beslenmendeki sağlıksız yiyecekleri tüketmeyi bırakırken bunları sağlıklı alternatiflerle değiştirmen önemlidir. Tehlikeli trans yağların sağlıklı yağlarla değiştirilmesi (örneğin kızarmış tavuğu ızgara somonla değiştirmek gibi) sağlığın için olumlu bir fark yaratır.

Etiketleri oku

Paketlenmiş gıdalarda, hatta sağlıklı olduğunu iddia eden yiyeceklerde bile, şeker veya sağlıksız yağlar gizli olduğundan etiketleri okuyarak yiyeceklerinde neler olduğunu öğrenmen önemlidir.

Yedikten sonra nasıl hissettiğine odaklan

Bu sayede sana neyin iyi geldiğini görebilir, yeni sağlıklı alışkanlıklar ve damak zevkleri edinebilirsin. Yediğin yemek ne kadar sağlıklı olursa, yemekten sonra kendini o kadar iyi hissedersin. Ne kadar çok abur cubur yersen kendini rahatsız ya da enerjisiz hissetmen o kadar olasıdır.

Bol su iç

Su sistemlerimizden toksinleri atmamıza yardımcı olur. Yeterli su içmemek, ayrıca, yorgunluğa, düşük enerjiye ve baş ağrısına da sebep olur. Açlık ile susuzluk hislerini karıştırmak da yaygındır. Bu nedenle yeterli sıvı tüketmek daha sağlıklı yiyecek seçimleri yapmana yardımcı olacaktır.

Sağlıklı Beslenme Programında Günlük Kalorileri Nasıl Dağıtabilirsin?

Yapılan bilimsel çalışmalar günlük kalorilerin çoğunu günün ilk yarısında tüketmenin faydalı olduğunu söylüyor. Diğer bir deyişle kahvaltı ve öğle yemeğinde akşam yemeğinden daha fazla kalori alman öneriliyor. Örneğin, her kahvaltıda ve öğle yemeğinde günlük alımının yüzde 40’ını ve akşam yemeğinde sadece yüzde 20’sini yiyebilirsin.

Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLGİLİ KONU